A birsalma, a meleg mérsékelt éghajlatú Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos, 3 neve is van – birs, birsalma, birskörte. Hófehér virágai nagyon szépek, a termése pedig a jellegzetesen sárga színű. A gyümölcs külseje finom szőrökkel borított, húsa nagyon kemény, éppen ezért nyersen nem szokták fogyasztani.
?A birsalma rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, érdemes télire betárolni belőle. Csodása az illata!
?A birsalma A-, B-, C- és P-vitaminban nagyon gazdag, valamint káliumot, vasat, magnéziumot, cinket is tartalmaz.
?Rostban is gazdag, így az emésztésednek is jót tesz. A benne található antioxidánsok támogatják az immunrendszer működését.
?Magas pektintartalma vízzel keveredve kocsonyás, sűrű anyagot alkot, a gyomorban bekerülve megköti, magába szívja a vizet, /vízben oldékony rost/amely teltségérzetet okozva csökkenti az éhségérzetünket. A magas pektintartalma miatt kiváló zselésítő /pl. lekvár, birsalmasajt/
?Élettani hatásai:
✅Serkenti az anyagcserét, méregtelenítő hatású, optimalizálja a rendszeres székletürítést.
✅Antioxidáns hatású, semlegesíti a szervezetben károsodást okozó szabad gyököket, lassítja az öregedési folyamatokat.
✅Görcsoldó hatású
✅Erősíti az immunrendszert
?Nyers birsalma tápanyagtartalma 100 gr-ban
Energia 60 kcal 240 kJ
Szénhidrátok 15,3 g
Cukrok 12,53 g
Rost 1,9 g
Zsír 0,10 g
Fehérje 0,4 g
Dr. Varga-Sebők Anita
Dietetikus-Természetgyógyász
Funkcionális táplálkozás – FOODTEST 200+szerződéses partner

Hozzászólások