A birsalma, a meleg mérsékelt éghajlatú Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos, 3 neve is van – birs, birsalma, birskörte. Hófehér virágai nagyon szépek, a termése pedig a jellegzetesen sárga színű. A gyümölcs külseje finom szőrökkel borított, húsa nagyon kemény, éppen ezért nyersen nem szokták fogyasztani.
A birsalma rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, érdemes télire betárolni belőle. Csodása az illata!
A birsalma A-, B-, C- és P-vitaminban nagyon gazdag, valamint káliumot, vasat, magnéziumot, cinket is tartalmaz.
Rostban is gazdag, így az emésztésednek is jót tesz. A benne található antioxidánsok támogatják az immunrendszer működését.
Magas pektintartalma vízzel keveredve kocsonyás, sűrű anyagot alkot, a gyomorban bekerülve megköti, magába szívja a vizet, /vízben oldékony rost/amely teltségérzetet okozva csökkenti az éhségérzetünket. A magas pektintartalma miatt kiváló zselésítő /pl. lekvár, birsalmasajt/
Élettani hatásai:
Serkenti az anyagcserét, méregtelenítő hatású, optimalizálja a rendszeres székletürítést.
Antioxidáns hatású, semlegesíti a szervezetben károsodást okozó szabad gyököket, lassítja az öregedési folyamatokat.
Görcsoldó hatású
Erősíti az immunrendszert
Nyers birsalma tápanyagtartalma 100 gr-ban
Energia 60 kcal 240 kJ
Szénhidrátok 15,3 g
Cukrok 12,53 g
Rost 1,9 g
Zsír 0,10 g
Fehérje 0,4 g
Dr. Varga-Sebők Anita
Dietetikus-Természetgyógyász
Funkcionális táplálkozás – FOODTEST 200+szerződéses partner