ametiszt

Csakra: harmadik szem
Jegyek: Kos, Szűz, Vízöntő, Nyilas, Halak, Skorpió
Kínai csillagjegyek: Sárkány, Kakas, Disznó, Patkány, Tigris, Nyúl
Elem: tűz, levegő
KRISTÁLYSZERKEZET: trigonális / hexagonális
MOHS-KEMÉNYSÉG: 7
FAJSÚLYA: 2,65

Sajátosságai:

Kagylós törésű, nem hasadó kristály. Tűző napon kifakul, elveszti színét. 450-600C°-on hevítve barnított, mesterséges citrinként értékesítik a kereskedők.

Alkalmazása:

Viselhetjük ékszerként, használhatjuk marokkőként vagy telepként kézbefogva (15-20 percig). Íróasztalunkra, hálószobánkba helyezhetjük, a rezgését hasznosíthatjuk ide vonatkozó tanfolyam elvégzése után saját magunk, és mások kezelésére. A Kristálytudat Gyógyászat egyik alap kristálya.

Lelőhelyek:

Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Brazília, Mexikó, Ural hegység, Sri Lanka, Uruguay, Kelet-Afrika, Szibéria, India, Japán, Franciaország.

Tulajdonságai:

A szerelmi hűség szimbólumának tartották a középkorban, a szenvedélyek kövének is nevezik. Semlegesíti a geopatikus stresszt* és a káros környezeti energiákat*, természetes nyugtató hatással bír. Fokozza a testi erőt, az önbizalmat, kiválóan használható a meditáció* elmélyítésére.

A Napban rejlő erőt sugározza ki, mert azt foglalja magába. Tudatunkra* ébreszt, segíti felismerni a spirituális fejlődésünk* útját. Segít megőrizni a józanságot, megszünteti a függőséget és a mértéktelenséget. Már Arisztotelész is ajánlotta az ametiszt a józanság megőrzésére. Ametiszt kelyhekből itták az alkoholt a régi időkben, így védekeztek a részegség ellen.

Hatékonyan segíti a koncentrációt, a tanulást, és hozzásegít bennünket, hogy felszínre hozza a rejtett képességeinket. Elűzi a félelmet, a haragot, a mérget és a szorongást.
Rendkívül jótékony hatással van az agyra, attól függően, hogy mire van szüksége, nyugtatja vagy élénkíti. Támogatja és segíti az ok-okozat törvényének* a megértését.

Szabályozza az ingerület-átvitelt* az agyban, ezáltal megszünteti az álmatlanságot, és véd az ismétlődő rémálmok ellen. Erősíti ben­nünk a vizualizációt*, fejleszti az álom felidézésének és megfejtésének képességét.
Az ametiszt érzelmi egyensúlyt teremt, enyhíti a szomorúságot és a bánatot,
erősíti a Teremtőbe* vetett hitet, a szeretetet, az önzetlen szolgálatot és a spirituális bölcses­séget,* a belső látás* kialakulását.

Gyógyhatása:

Az ametiszt serkentőleg hat a hormonális rendszerünkre összehan­golja a belső elválasztású mirigyeink működését és fokozza az anyagcserét.

Megfelelő kristály a fogyókúrázáshoz, ajánlható idegfájdalmakra, idegnyugtató és vérnyomás-szabályozó hatása ismeretes. Az ősi népek tapasztalata szerint, a trópusok és az erdők vándorát elkerülik a mérges kígyók, a rovarok, ha ametiszt ékszert hordanak. Erősíti az immunrendszert, a szívműködést, fokozza a vitalitást, ajánlott cukorbetegségnél, közvetlen hatással van a véredényekre és az artériákra, vértisztító, enyhíti a fejfájást.

Oldja a feszültséget az izmok területén, jótékonyan hat a horzsolásra, a duzzanatra, a sérülésekre. Kiemelkedő gyógyító erővel rendelkezik, ezért energiája segítségével feloldja a menstruációs görcsöket, a gyomorgörcsöket, pozitívan befolyásolja a termékenységet.

Csökkenti a túlsavasodást, kedvező hatással van a tüdő- és a bőrbetegségekre, a sejtzavarokra valamint légutak rendellenességeire.