borostyán

Csakra: napfonat csakra
Jegyek: Nyilas, Oroszlán, Bak, Skorpió, Szűz, Vízöntő, Ikrek,
Kínai csillagjegyek: Ló, Majom, Kakas, Disznó, Patkány, Bivaly, Tigris
Elem: levegő
KRISTÁLYSZERKEZET: amorf
MOHS-KEMÉNYSÉG: 2-2,5
FAJSÚLYA: 1-1,1

Sajátosságai:

A borostyán az idők során megkövesedett gyanta. Zárványaiban apró levelek, bogarak, ágacskák is találhatóak.

Alkalmazása:

Viseljük ékszerként huzamosabb ideig, a csuklón vagy a torkon. Használhatjuk marokkőként és készíthetünk elixírt belőle.

Lelőhelyek:

Dominikai Köztársaság,Burma,Nagy-Británia, Németország,Olaszország,Oroszország,Románia,Szicília

Tulajdonságai:

Nincs kristályos szerkezete, amorf, és tömjénillat kibocsájtása közben ég el, ebből származik a mai neve, amely égő követ jelent. A görög mitológiában a következő legenda maradt fenn róla: Ë?A Napisten, Helion fia, Phaeton kérte apját, ahogy a tűzlovakkal fogatot kihajthassa. Helion megengedte, de Phaeton nem tudta kezelni a szilaj állatokat. Így a napszekér túl közel került a földhöz és lángokba borította azt. Zeus villámokat küldött haragjában Phaeton ellen, akinek a teste egy sziklán szétzúzódott. A Napisten lányainak, a Heliádéknak oly sok bánatot okozott ez a szomorú haláleset, hogy az istenek részvétet éreztek irántuk, ezért őket lucfenyővé változtatták. Azóta csepeg a fákból az aranylóan fénylő gyanta.

A Heliádék könnyeiből alakult ki a borostyán.Ë? Az egyiptomiak már Kr.e. 3200-ban amulettként használták, majd hiúzkőnek nevezték, mert a hiúz megkövesedett vizeleteként tartották számon. A római és a görög gazdagok, pompás ékszereket, és edényeket készítetek belőle. Pl. a gombás ételeket borostyánból készült késsel fogyasztották el. A kelyheket arannyal kombinálták és ezek színe azonnal elváltozott, ha mérgező ital került bele. Védelmi kőként is használják, mert elűzi a szellemeket és a démonokat. Az ékszer viselőjének szerencsét és sikert hoz, emberi kapcsolatai harmónikussá válnak.

A Nap energiáit közvetíti az emberek felé. Indiában a szent emberek jókora borostyán darabokat hordanak a nyakukban, hogy ezzel bizonyítsák lelki egyensúlyokat. Öntudatra ébreszt, elűzi az aggodalmat, félelmünket, enyhíti a depressziót. Az élet sikerének titkát hordozza, a letűnt korok növény és állati maradványait zárja magába. Bár ezek a fajok kihaltak, de az élet nem halhat meg soha, mint ahogy Te is élsz és élni fogsz.

Elnyeli a negatív energiákat és átalakítja pozitív energiákká, amelyek serkentik a szervezet öngyógyítását, és a mindennapi énünket összekapcsolja a magasabb rendű spirituális valósággal. A borostyánkő stabilitást hoz az életbe, de ösztönöz is azzal, hogy hajtóerőt biztosit a terveink eléréséhez. Serkenti az elmét, előmozdítja a pozitív gondolkodásmódot és a kreatív önkifejezést. Egyensúlyt teremt, türelmessé tesz, bátorítja a döntések meghozatalát, jótékonyan hat az emlékezetre, békességet teremt bennünk, erősíti a bizalmat fejleszti az önzetlenséget.

Gyógyhatása

A nyaklánc hordása főleg azoknak ajánlott akiknek érzékeny a torkuk, gyakran van mandulagyulladásuk, sokat köhögnek, asztmások. A légutakra jótékonyan fejti hatását, pl. pszeudokrupp, krónikus hörghurot, szamárköhögés, különböző tüdőbetegségek. Igen hasznos hányinger, de ajánlott epeproblémák és sárgaság ellen, erősítőleg hat a hólyagra, a májra, a vesére, az epére, fokozza az anyagcserét. A régi időkben ajánlották porrá törve és mézzel összekeverve, különböző gyomor és bél panaszokra. Erőteljes gyógyító, tisztító és elősegíti a szövetek új életre keltését, tisztítja a csakrákat*.

Mentálisan serkenti az elmét, csökkenti a depresszió lehetőségét, előmozdítja a pozitív gondolkodást. Az Arabok, száraz, hideg kőnek tartották, szerintük erősíti a szívet, minden vérfolyást megszüntet. Csillapítja a fülfájást, régen a süketséget orvosolták vele. A borostyánt használhatjuk különböző bőrbetegségeknél, pl. ekcéma, bőrkiütések, afta, furunkulosok, a fejbőr korpásodására.

A kisgyerekek fogzásakor hasznos segítséget nyújt, enyhíti az ezzel járó fájdalmat. Elixírként kitünően használhatjuk sebgyógyításra, mert természetes antibiotikum. Enyhíti a reumatikus panaszokat, a lumbágó és csípőízületi- ízületi gyulladásokat. Megszünteti a stressz okozta fejfájást és a migrént.