hematit

Csakra: tőcsakra
Jegyek: Kos, Skorpió, Bak, Vízöntő
Kínai csillagjegyek: Sárkány, Disznó, Bivaly, Tigris
Elem: tűz, föld
KRISTÁLYSZERKEZET: trigonális
MOHS-KEMÉNYSÉG: 5,5-6,5
FAJSÚLYA: 5,2-5,3

Sajátosságai:

Igen széles körben elterjedt és használt kő. Környezetében sok más ásvány feltöltődik.

Alkalmazása:

Viselhetjük ékszerként, használhatjuk marokkőként vagy telepként kézbefogva (15-20 percig). Íróasztalunkra, hálószobánkba helyezhetjük. Rögzíthetjük a beteg felülethez is. Elixszírt is készíthetünk belőle.

Lelőhelyek:

Ausztria, Ausztrália,Brazília, Kanada, Nagy-Britannia, Libéria, Bangladesh, Olaszország, Svédország, Új-Zéland, USA

Tulajdonságai:

Lehet hideg fekete, acélszürke, barnás vörös, olajzöld, nem átlátszó kvarc. A pora cseresznye piros, és vékony lemezkéi vörösen áttetszőek, vastartalma eléri a 70%-ot, a vizet pirosra festi.

A nevét az aima görög szóból kapta, jelentése: vér. Az egyiptomiak a múmiák feje alá tették, amelybe a földi élet befejezését segítő mondatokat véstek. A kr. e. 60-ból fennmaradt írásokból kiderült, hogy aki hematit talizmánt viselt a peres ügyeiben, arra kedvező ítélet várt. Az ókorban tükörként is használták és általában szív alakúra csiszolták.

Itáliában boszorkánykőnek hívták, mert megvédett a boszorkányoktól és a gonosz pillantásoktól. A tőcsakrát képviselő hematit az anyagi jólét megtestesítője, bátorságot ad, és a földi jelennel köt össze. A hematitnak elsősorban a földelő- és védőhatása jelentős, megteremti a test, a szellem és a lélek harmóniáját. A babilóniai harcosok vérkővel dörzsölték be a testüket, hogy sebezhetetlenek maradjanak. Erős benne a jang elem, egyensúlyba hozza a meridiánokat*, és helyre állítja a Jing egyensúlyát is. Nem csak a testünket tisztítja, de a kürülöttünk lévő energi mezőt is, és megakadályozza, hogy negatív energiák lépjenek az aurába*. Ezáltal újra teremti a test nyugalmát és harmóniáját.

Pszichológiailag igen erős kő, támogatja a bátortalan nőket, növeli az önérzetet és a túlélő képességet, fokozza az akaraterőt és a megbízhatóságot, magabiztosságot ad. Ez a kő semlegesíti az önkorlátozást, gazdagítja az egyéniséget, felhívja a figyelmet az életünket irányító beteljesületlen vágyakra. A hematit segít abban, a gondokat a tanulással együtt járó tapasztalatokként fogadjuk el s ne Isten csapásaként. . Mentálisan a hematit javítja a figyelem összpontosítást és a lényeg meglátását, élénkíti a memóriát , segítséget nyújt matematika és a technikai tárgyak tanulásához.

Mentálisan a hematit javítja a figyelem összpontosítást és a lényeg meglátását, élénkíti a memóriát , segítséget nyújt matematika és a technikai tárgyak tanulásához.

Gyógyhatása:

Segít az olyan keringési problémákon, mint amilyen a Reynaud-kór*. Ajánlott mindazoknak, akik tartós vagy átmeneti vashiányban szenvednek, vagy sok vért veszítenek, mert elősegíti a vörösvértestek képződését, mint pl. erős vérzések esetén, aranyérnél, menstruációs fájdalmaknál, műtétek után. Javítja a vér oxigén ellátását, tisztítja véredényeket, serkenti a vas felszívódását és a vörösvérsejtek képződését.

Kiválóan alkalmazható érelmeszesedés, arthrosis, visszerességnél és ínszalag rándulásoknál. Használatánál a vérömlenyek és a véralvadékok gyorsabban szívódnak fel, a sebek gyógyulási ideje lerövidül, ezért hatékonyan alkalmazható égési sérüléseknél. Fokozza a vesék vértisztító képességét, és regeneráló hatással van a májra s így megkönnyíti a szervezet és méregtelenítését. Csökkenti a boka duzzanatot és jótékony hatással van a nyirokrendszerre.

Erősíti a szemet, a tüdőt, tisztítja a bőrt, és az aurát. A hematit bokalánc igen hatásos a lábikragörcs ellen. A váll mellék csakráin keresztül alkalmazva, hatékonyan oldja a gerincfájdalmakat, az izom görcsöket és a nyak merevségét. Tavaszi fáradtság esetén rendkívül hatásos a hematit, néhány napos viselése után már fizikailag érezzük jótékony hatását.