jaspis

Csakra: tőcsakra, napfonat csakra
Jegyek: Kos, Nyilas, Bak, Oroszlán, Rák, Halak, Skorpió Szűz, Ikrek,
Kínai csillagjegyek: Sárkány, Kígyó, Ló, Bárány, Majom, Kakas, Disznó, Patkány, Bivaly, Nyúl
Elem: föld, tűz (vörös)
KRISTÁLYSZERKEZET: trigonális
MOHS-KEMÉNYSÉG: 6,5-7
FAJSÚLYA: 2,5-2,8

Sajátosságai:

Naplemente előtt kell kitenni a Napra, magába gyűjti az esti sugarak melegét, és kozmikus erejét.

Alkalmazása:

Hordhatjuk ékszerként. Használhatjuk marokkőként, kézbe fogva , vagy ráhelyezve a megfelelő testrészre 15-30 percet. Készíthetünk belőle elixírt is.

Lelőhelyek:

Afrika, Ausztrália, Egyiptom, Kanada, India, Németország, Franciaország, Oroszország, Szicília, USA, Magyarország

Tulajdonságai:

A jáspist ősidők óta ismerik és használják, még a Biblia is többször említi. A Magyarok Szent Köve. A római birodalom gladiátorai talizmánként viselték, még a nagy orosz írónak, Lev Nyikolajevics Tolsztojnak élete végéig őrzött, szerencse köve volt. A jáspis úgy ismert, mint a „legkiválóbb gondoskodó”. Stresszes időszakokban életben tart és támogat, nyugalmat és a teljesség érzetét biztosítja. Gyógyításra használva minden szempontból egységessé tesz. A jáspis emlékezteti az embereket arra, hogy segítsék egymást. Segít a probléma megoldásban, ha pedig zavaros gondolataink vannak akkor vegyünk egy jáspist a szánkba, és 30 percen keresztül relaxáljunk vele. Hamarosan érezni fogjuk, hogy gondolataink kitisztulnak és egyre logikusabb lesz az észjárásunk. A jáspis megvéd a gonosz szellemektől ,éppen ezért régen a gyermekágyas anyák ebből a kőből készült ékszert viseltek. Összehangolja, tisztítja a csakrákat, és feltölti az aurát. Ez a kő megkönnyíti az asztráltest utazásokat, és az álmok visszaidézését. Gondoskodik a védelemről, földeli az energiákat és a testet. Egyensúlyban tartja a jin- és a jangenergiát, valamint összekapcsolja a fizikai, az értelmi és a szellemi testet az éteri birodalommal. Tisztítja az elektromágneses és a környezeti szennyeződést, beleértve a sugárzást is. Eltökéltté tesz céljaink megvalósításában. Bátorságot ad ahhoz, hogy félelmeinket nem ismerve szembenézzünk a problémákkal, és elősegíti az önmagunkkal szembeni őszinteséget. Az elkerülhetetlen konfliktusokban számíthatunk a támogatására. Segíti a gyors és logikus gondolkodást, növeli a szervezőkészséget és a feladatok átlátását. Serkenti a képzeletet, és az ötleteket tettekké alakítja át. A jáspis meghosszabbítja a szexuális örömöt.

Gyógyhatása:

A felhasználásnál vegyük figyelembe a kő színét, amelyet a megfelelő csakrához tudunk párosítani. Alkalmas különböző izületi betegségek, emésztési problémák kezelésénél, szabályozza a bélmozgást , erősíti a beleket, a hólyagot, segítséget nyújt a különböző vesebetegségeknél. Szabályozza a gyomorsav termelését , gyorsítja a szervek regenerációját, csökkenti a hallucinációkat, segítséget nyújt a skizofréniánál. Előnyösen használható nőgyógyászati problémáknál, mint pl. a klimax, vagy túl erős menstruáció esetén. Pl. ha erősen megvagyunk fázva , akkor vegyünk a szánkba egy jáspis darabot, várjuk meg még átveszi testünk melegét, majd tegyük az orrlyukunkba. Néhány perc múlva az egész arcüregünk és koponyánk átmelegszik. Hatása igen gyors és látványos, mert a nyálkahártya izgalma megszűnik, míg a nátha igen hamar elmúlik. A követ csomagolhatjuk steril vattába vagy gézlapba. Növeli az aktivitást, fokozza a kitartást, elősegíti a a kiegyensúlyozottságot, nyugtatólag hat az agyi tevékenységre, ezért ajánlott alvászavarok esetén is . Egyensúlyban tartja a test ásványanyag ragtárát, különösen hatékony drágakő elixirként, mert nem stimulálja túl a szervezetet. Használjuk ki gyógyhatását allergia esetén is!