kalcedon

Csakra: tőcsakra (vörös karneol) szex csakra (sárga karneol)
Jegyek: Nyilas, Bak, Bika, Rák, Szűz, Ikrek,
Kínai csillagjegyek: Ló, Bárány, Kakas, Patkány, Bivaly
Elem: levegő(sárga), tűz
KRISTÁLYSZERKEZET: trigonális / hexagonális
MOHS-KEMÉNYSÉG: 6-7
FAJSÚLYA: 2,6

Sajátosságai:

A szakirodalom a réteges kalcedont ónixnak nevezi, a fekete erekkel tarkítottat mokkakőnek, a vérvörös színűt karneolnak, a kékeszöld válto­zatot krizopráznak, a piros pöttyökkel díszített zöldet heliotropnak.

Alkalmazása:

Lelőhelyek:

Brazília, India, Lengyelország, Namíbia, Németország, MAdagaszkár, Srí Lanka, Olaszország, Szibéria, Új-Zéland, Uruguay, USA

Tulajdonságai:

Áttetsző, jobbára színtelen, de színes változatai is vannak, pl. finom és galambkék, olykor kékeszöld, barnáskék, szürkés, üve­ges vagy viaszos fényű, általában homályosan áttetsző, finomszemcsés kvarc módosulat. Az ősi Tibetiek a lótuszvirág jelképeként a tökéletesség, az igazi szépség és az erő szimbólumaként értelmezték. A mágusok szerint fokozza a testi erőt és befolyá­solja az időjárást is, a víz és a levegő elem keveredését hordozza magában. A kereskedelemben előforduló kalcedonokat általában mesterségesen állítják elő: festett achátokként értékesítik. A Jupiter hatása alatt álló, a Nyilas jegyéhez kapcsolható kő. Már az ókorban igen kedvelték a kalcedont, külön­böző használati- és dísztárgyakat készítettek be­lőle, a perzsák pedig amulettként viselték.

Harmonizálja a torok csakránkat és ezzel az elfojtott érzéseinket felszínre hozza. Szónoklatoknál rejtsük a markunkba, ez védőangyalként fog segíteni és megtanít végighall­gatni a mások gondolatait; megtapasztaljuk, mit érez és gondol a másik, így tisztázhatjuk a félreértéseinket. Ugyanakkor a saját gondolatainkat is jobban rendezzük, figyelmessé, kitartóvá válunk, a feljegyzések szerint a kalcedon segítségével már sokan elsajátították a szép, hibátlan beszé­det is, belső kapuként vezet a szelle­mi tudás felé. Mivel a benne rejlő misztikus erőket első­sorban a levegő táplálja nem pedig a napsugár, ha fel akarjuk „frissíteni” a kövünket, akkor leg­jobb, ha este, naplemente után tesszük ki a leve­gőre.

A kalcedon segít a felfedezésben, megtanít figyelni és hallgatni, megérezni a szavak erejét! Volt egyszer réges-régen egy sziget, ahol a hangok energiájával gyógyítottak, s ők tudták, rezgése minden hangnak sajátos, ezért állnak össze szent szavakká. Fontos, hogy szavaid ereje a tiszta fényt hordozza magá­ban, és az igazság, az őszinteség, a szeretet rezgését add át a társa­idnak. Gondold át, szavaid tartalma szebb-e a csendnél?

Gyógyhatása:

Az ádámcsutkára téve kellemes, nyugtató hangulatot teremt, beszédképességet javító tulajdonsága miatt, beszédzavarok és dadogás ellen is alkalmas, énekeseknek egyaránt javasolt, védi a hangszálakat, a beszédünk tisztább, érthetőbbé és nyugodtabbá válik. Ha rekedtek vagyunk, ha elmegy a hangunk, esetleg kapar a torkunk, nyugodtan fogyasszuk az elixirjét. Tulajdonsága miatt, a beszédzavarok és dadogás ellen is jótékony hatással bír, így a torok területén jelentkező blokkok felszámoló hatása miatt a szónokok kövének “is nevezik nyugodtabb lesz. A középkorban elsősorban azért ajánlották állandó viselését, mert erőt ad, megvéd a különböző betegségektől pl. az epeproblémáktól, az epekövességtől, jótékonyan hat a vérkeringésre, idegnyugtató, szorongásoldó hatása van. Ha tehát túlságosan feszültek, türelmetlenek vagyunk, vegyünk a szánkba egy kalcedon kristályt, és amíg szopogatjuk, teljesen megnyugszunk, így egészen biztosan elkerüljük a heves, indulatos dühkitöréseket. Aki tehát tudja magáról, hogy ideges alkat, hordjon magánál állandóan kalcedon ékszert, és a helyzettől függően fogja a kezében, vagy helyezze a nyelve alá, és várja ki a nyugtató hatást!
Lázcsökkentő, erősíti a hallást, a szem izmait, javasolt a zöldhályogra, és más szembetegségekre. Támogatja a pajzsmirigy anyagcseréjét, jótékonyan hat az öngyógyító központra, fokozza a szervezet nyiroktermelését, hat a vörösvértestekre, a vérkeringésre, gátolja a vérzést. Gyógyít­ja a nyálkahártyát, az ödémát, tisztítja a bőrt. Erősíti a csontokat, a csontvelőt, a tüdőt, a lépet, a szívet, csökkenti az érelmeszesedést, gyógyítja a gennyes sebeket, a leukémiát. Szoptató anyáknál javítja a tejtermelést, de emlőgyulladás (mastitis) gyógyítá­sára is használatos. Emlőráknál befolyással van a sejtekre. A hormontermelő mirigyek működésének minden zavaránál ajánlott a használata szabályozza a hormonális ciklusokat, a klímax idején nyugtatólag hat a a nőkre. A belső elválasztású mirigyekre és az anyagcserére gyakorolt hatása révén cukorbetegek számára is ajánlott, mivel szabályozza a vércukorszintet. Segít legyűrni az utazási betegséget, enyhíti a hányingert a frontérzékenységet, befolyásolja a nyirokáramlást; használják ágybavizelés, de epilepszia ellen is. A diéta elősegítésére is igen al­kalmas a kalcedon: csillapítja az éhséget, gátolja a tápanyagfelvételt, oldja a vizenyőt (ödémát), szabályozza a testfolyadékokat és segíti a szervezet mé­regkiválasztását. Segít a lelki traumák feldolgozá­sában, visszaadja bizalmunkat és az elevenség érzését