karneol

Csakra: torok csakra
Jegyek: Kos, Oroszlán, Bika, Szűz, Vízöntő, Ikrek,
Kínai csillagjegyek: Sárkány, Kígyó, Ló, Majom, Kakas, Tigris
Elem: levegő , némi víz (fehér változat)
KRISTÁLYSZERKEZET: trigonális
MOHS-KEMÉNYSÉG: 6-7
FAJSÚLYA: 2,6

Sajátosságai:

Különböző színekben fordul elő: a sötétvöröset hím karneolnak, a sár­gás-pirosat nő karneolnak nevezik.

Alkalmazása:

Lelőhelyek:

Brazília, Egyiptom, India, Észak-Afrika, Románia, Japán, Szibéria, Uruguay

Tulajdonságai:

A drágakő egyébként is csodálatos színét melegítéssel még szebbé lehet varázsolni. A legszebb példányokat Indiában és Dél-Amerikában találták, de előfordul Afrikában, Szibériában és Japánban is. Az ókorban nagyon sokra becsülték a karneol-köveket, és gyógyító hatását is ismerték.. Az egyiptomiak halotti díszeket készítettek belőle. Az antik időkben balesetek, mérgezések elleni védőkőként ismerték. A mágusok szerint bátorrá tesz, önbizalmat ad, elűzi a rosszat, távol tartja a rontást, erősíti az emlékezetet, megvéd a nagy izgalmaktól. A Bika jegyéhez tartozó karneolt a Nap energiájával töltsük fel. A karneol megelégedettséget sugárzó aranyvörös színe, akár a lenyugvó Nap, a Hold jövetelét készíti elő. Földi feladataid felismerésére tanít, akaraterőt, bátorságot önt beléd, kitartóvá, aktívvá, életerőssé, kreatívvá tesz. Olyan embereknek is ajánlott, akik szellemi életüket túlzottan előnyben részesítik, akik nem elégszenek meg a hétköznapi teljesítményekkel, hanem a bennük rejlő alkotóerőt akarják kibontakoztatni. A karneol megkönnyíti a figyelmet, segít az akadályok leküzdésében, a gondok megoldásában, akik pedig a saját lábukra szeretnének állni, azok hordják ezt a narancssárga követ maguknál. A karneol fékezi a haragot, elűzi a félelmet, segítségével felismerjük, hogy mi is az egyhez tartozunk, felébreszti bennünk a közösségi érzést, segítőkészséget sugall. Személyes érzelmeinket is ápolja, így a nemi vágyakat, ösztönöket magasabb szintre emeli, fokozza az érzelmeket, segít a párkapcsolatunkban megértőbbnek lennünk, hogy helyesen döntsünk. Az életerő és az életöröm köve. A karneollal való meditáció azoknak ajánlott, akik életüket bizonytalan alapokra építették, vagy a párkapcsolatukban érzelmi gondjaik vannak, akik nem tudják megnyitni magukat a másiknak. A gyökér- és a szex csakrádra tégy karneolt, érezd a kövek szétáradó melegét, és tanulj tőlük! A karneol a szex csakra köve, ennek gátjait feloldja, elősegíti az impotencia és a meddőség okainak megszűnését, csökkenti a menstruációs fájdalmakat, oldja a nemi szervek betegségeit, erősíti a prosztatát. Már Hildegard von Bingen tudta, hogy gyorsítja a szülést, és csillapítja a szülési fájdalmakat. Tisztító hatásával elősegíti a vese, a lép, a máj és az epe harmonikus működését, méregteleníti azokat. Eljuttatja a vitaminokat és az ásványi anyagokat a vékonybélbe, elősegíti a bél gyűrűző mozgását. Vértisztító hatású, vérmérgezésnél is ajánlott, hatását kifejti a vénákra, a vérerekre, jó a visszérre. Javítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomás problémákat, fokozza a nemi szervek vérellátását, elállítja a vérzéseket, csökkenti a vércukorszintet. Elixírjét fogínyre és ínysorvadásra, bőrbetegségekre használjuk, égési sérüléseknél kössük az égett felületre, csökkenti a reumatikus fájdalmakat és a tüdőgyulladást. Véd a röntgen- és más sugárzások ellen. Tisztítja az asztráltestet, fokozza a kitartásunkat és lelki kimerültség esetén új energiát ad, és erősítik belső indíttatásainkat.

Gyógyhatása:

A legismertebb receptek szerint elállítja az orrvérzést. Helyezzünk fölmelegített borba egy kis karneol kristályt, és amikor a bor már langyosra hűlt, igyuk le róla, és az orrvérzésünk azonnal eláll! Más receptek fogínysorvadásra és vérzésre is ajánlják a karneollal kezelt langyos folyadékokat, amelyek egyesek szerint még a fogszuvasodás kialakulását is megakadályozzák. Majd felfedezték, mint a fog fehérítőjét, a fogíny védőjét, a középkorban pedig esszenciának használták a belső forróság leküzdésére. Régen Indiában a kisgyermekek védőköve volt, indiai neve: ratdzsri mohara, ami éjszakai lázgyógykövet jelent, ez az elnevezés is utal arra, hogy a karneol képes a magas testhőmérsékletet csökkentésére.
Segít elállítani a vérzéseket, gyorsítja a sebek gyógyulását, hatásos vérmérgezés esetén. A gyomor, bél és anyagcsere problémák eseteinél alkalmazhatjuk: pl. a bélflóra szabályozására, bélgörcsök, vastagbélgyulladás, minden gyomor és bélbetegség, székrekedés megszüntetésére. Javítja a szervezet ásványi és tápanyag-felvételét. A karneol segít a vese- és hólyagkövek feloldásában, véres vizelésnél, az un. női betegségeknél, mint pl. petefészek gyulladás, petefészek daganat, görcsös menstruáció, az altesti fájdalmak, miómák, ciszták esetén. A hiedelem szerint elősegíti a könnyű szülést. A karneol csökkenti a koleszterinszintet, hatással van a lépre, a májra, javítják a vérképet, oldja a vérrögöket (trombózis) és a véraláfutásokat, csökkenti az érfájdalmat. Csalánkiütés ellen is használatos.