rubin

Csakra: tőcsakra
Jegyek: Kos, Oroszlán, Mérleg, Skorpió
Kínai csillagjegyek: Sárkány, Majom, Kutya, Disznó
Elem: tűz
KRISTÁLYSZERKEZET: trigonális / hexagonális
MOHS-KEMÉNYSÉG: 9
FAJSÚLYA: 3,9-4,1

Sajátosságai:

A gyémánt után a legkeményebb ásvány, és a legdrágább drágakövek közé tartozik.

Alkalmazása:

Viselhetjük ékszerként, használhatjuk marokkőként kézbe fogva (15-20 percig). Íróasztalunkra helyezhetjük, a rezgését hasznosíthatjuk ide vonatkozó tanfolyam elvégzése után saját magunk, és mások kezelésére.

Lelőhelyek:

India, Afganisztán, Pakisztán, Bhurma, Kambodzsa, Kína, Srí Lanka, Dél-Afrika, Brazília, Angola, Zambia, Tanzánia, USA

Tulajdonságai:

A rubin a drágakövek drágaköve, még a királyok is sokra becsülték – a korund ásvány vörös változatát. A rubin vörös színárnyalatai – a rózsaszíntől a bíborig vagy a barnásvörösig – a kő króm, és vastartalmától függnek. A rubin a gyémánt után a legkeményebb ásvány, ezért, és csillogó fénye miatt igen alkalmas értékes drágaköves ékszerek díszítésére.
A legértékesebb kövek Burmából származnak, de nagyon szép, fényes vörös köveket bányásznak Madagaszkárban, Afganisztánban, Pakisztánban és Vietnamban is. A vörösbarnák Thaiföldről származnak. Az igazán szép rubinok olykor drágábbak még a gyémántnál is. A követ a történelem folyamán a szerelem, és a szenvedély szimbólumának tartották. A júliusi szülöttek hónapköve. A rubinon, de különösen a zafíron gyakran bizonyos irányban sajátságos fényjelenség látszik, ami különösen domborúan csiszolt felületen jut jól érvényre. Az ilyen köveket rubinmacskaszemnek nevezik.
A jelenség a bázislapon sokszor hatágú, ritkábban tizenkét ágú csillagalakban jelentkezik (aszterizmus) s e kövek közül különösen kedveltek azok, amelyeken a csillag határai elég élesen látszanak: csillagzafír és csillagrubin. A sajátságos jelenségek okai a kő belsejében levő különböző zárványok, így elsősorban rutil tűcskék, de okozhatja a színező anyagnak finom rostok alakjában való elhelyezkedése is. A korundot a savak, még a fluorsav sem támadják meg. A rubinok között a legértékesebbek a sötét kárminpiros, úgynevezett galambvérszínű. Különösen sok szép rubin van a perzsa sah birtokában. Sok régi híres kőről kiderült, hogy nem rubin, hanem spinell: III. Gusztáv svéd király galamb-tojásnagyságú híres köve pedig, amelyet II. Katalin orosz cárnőnek ajándékozott s így az orosz koronakincsek közé került, turmalinnak bizonyult. Sok szép rubin van a francia koronakincsek között is. A középkorban úgy vélték, hogy ennek a drágakőnek van a legerősebb kapcsolata a kozmikus térrel, főként a Holddal, éppen ezért hordjuk éjszaka, nappal pedig tegyük félre! A mágusok szerint megtöri a gonosz varázslatot, megerősíti a barátságot, hosszú életet, szépséget adományoz. A szerelem szimbóluma, megőrzi a testi-lelki szerelmet. Egyesek szerint a színét megváltoztatja akkor ellenségre, veszélyre hívja fel a figyelmet. Serkenti a szív csakrát, és átalakítja a haragot és a negatív energiákat, boldogságra bátorít.

Gyógyhatása:

Támogatja a vérkeringést, megóvja a szervezetet a fertőzésektől, elősegíti a vírusfertőzések leküzdését, csillapítja a fájdalmat és enyhíti a Kos-szülöttek életét gyakorta megkeserítő fejfájást. Ez a vérvörös kő a szív- vagy gyökér csakrára helyezve erőt és energiát ad, fokozza a kezdeményező készséget, segít leküzdeni a hangulatingadozásokat, elősegíti a belső egyensúly megteremtését. Lázas betegnek helyezzük a köldökére, de csak annyi időre amíg átmelegszik, majd tegyük el a beteg közeléből. Ugyan is a kezelést követően a rubin képes továbbra is hatni, és könnyen kiszárítja a szervezetet. Ugyan így járjunk el fejfájás estén is. Hatásos ellenszere a köszvénynek, a szívgyengeségnek, csillapítja a vérzést, segít az alvászavaron. A vér csoda köve, vértisztító hatású, szabályozza a vérkeringést, emeli az alacsony vérnyomást, fokozza a hemoglobin képzést. Tisztítja a lépet, a májat, a mellékvesét, segíti a tápanyagok felszívódását, hat az emésztésre. Segíti a szem, az agy vérellátását, fokozza a hipofízis működését, csökkenti az orr-fül-torok területének gyulladásait, jótékony hatással van a légcsőhurutra. Csökkenti a koleszterin szintet, véd az öregedés ellen, fokozza a teljesítő képességet, növeli az önbizalmat. Energiája igen erős, ezért az idegrendszeri zavarokkal küzdők ne hordják, mert felerősíti a tüneteket. Elixírje is nagyon erős, ha több héten át használjuk, akkor mindenképpen fontos a kiegyensúlyozásul zöld fénytartományú, pl. smaragdelixírt inni.