smaragd

Csakra: szív csakra
Jegyek: Nyilas, Bika, Rák, Mérleg, Halak
Kínai csillagjegyek: Kígyó, Bárány, Kutya, Patkány, Nyúl
Elem: föld
KRISTÁLYSZERKEZET: trigonális / hexagonális
MOHS-KEMÉNYSÉG: 7,5-8
FAJSÚLYA: 2,7

Sajátosságai:

A berill csoport tagja.

Alkalmazása:

Viselhetjük ékszerként a szív fölött, a kisujjunkon és a gyűrűs ujjunkon hordva, használhatjuk marokkőként kézbe fogva (15-20 percig). Íróasztalunkra helyezhetjük, a rezgését hasznosíthatjuk ide vonatkozó tanfolyam elvégzése után saját magunk, és mások kezelésére.

Lelőhelyek:

Egyiptom, Ausztria, Brazília, Kolumbia, Dél-Afrika, Oroszország, Norvégia

Tulajdonságai:

Drágakő, a berillnek szép zöldszínű, átlátszó nemes fajtája, amelyet a másodrendű drágakövek közé sorolnak. A színeloszlás gyakran egyenetlen. A legkeresettebb a mélyzöld, általában üvegfényű, csak a legfinomabb minőségű darabok átlátszóak. A régi smaragdokat a Vörös-tenger (Kosseir közelében) Dsebel Sabarath bányái szolgáltatták. A XVI. sz. -ban fedezték fel a perui smaragd bányákat, ahol ma már nem lehet e drágakövet találni; a bécsi császári kincstárban látható több híres perui smaragd dísztárgy. Uralban a jekaterinoszlávi kerületben a Takovaja-folyó jobbpartján Sztretinszk környékén csillámpalában 1830-ban fedezték fel a smaragdot. Itt 40 cm hosszú és 25 cm vastag kristályokat is találtak, többnyire csak egyes részeik hibátlanok. E bányák újabban jelentőségükből veszítettek. A salzburgi Alpokban a Habachtalban szintén csillámpalában fordul elő, de kristályai aprók és drágakőnek nem alkalmasak. A smaragdot gyakran homályosítják el zárványok, de ezek nem számítanak hibának, ha nem túl nagy kiterjedésük. A legjelentősebb lelőhelyek Kolumbiában találhatók. Fontos lelőhelyek a Muzo bányák, és Brazíliában is számos lelőhelye van. Ha sok repedéssel van tele, akkor mohos smaragdnak hívják. A hibátlan kövek igen ritkák, a hibák többnyire nem mindjárt mutatkoznak, sokáig viselve foltonként változnak a színei.

Néhány gyakori hamis smaragd, ill. smaragdot helyettesítő kő elnevezése:

braziliai smaragd zöld turmalin
orientális smaragd zöld korund
estéli smaragd olivin
hamis smaragd fűzöld fluorit
piros-smaragd és a smaragd – Huss fluorit
lítium-smaragd hiddenit
rezes-smaragd dioptász
cap-smaragd prehnit

A smaragdot zöld turmalinnal, apatittal, malachittal és zöld fluorittal szokták helyettesíteni, üvegutánzatai nagyon elterjedtek. Történelmi hírű üveghamisítványai a reichenaui kolostor óriási smaragdja és az Il Sacro Catino szent tál (1806-ig a genuai Szt. Lorinc-templomban, azután Párisban. A smaragd valószínűleg a görög „smaragdos” szó után kapta a nevét, ami annyit jelent, hogy „minden kövek zöld istennője”. A görögöknél és a rómaiaknál a smaragd ugyanolyan értékes volt mint a gyémánt. A smaragd az állandóság és a szeretet köve, mely több hűséggel ajándékozza meg a partnerkapcsolatot. A smaragd az egyiptomiak köve is volt, különösen Kleopátra díszítette és fiatalította kinézetét a legszebb smaragdokkal, mivel azt hitte, Vénusz végtelen szépsége lakik bennük. Az inkák és az aztékok gyógyító kőként tisztelték a smaragdot. Az újjászületés köve, fiatalos frissességet kölcsönöz, gazdagsággal ajándékozza meg viselőjét, hűségessé tesz, és véd az utazásokon. Az ókorban a legkedveltebb drágakő volt: az egyiptomi múmiákban, továbbá Pompejben és Herculaneumban is megtalálták. A középkorban sokféle babonát hittek róla: a látás megjavítójának tartották, jövendő mondók és a reménység köve volt.

A jóság, szépség és igazság utáni törekvést testesíti meg. A smaragd az egyiptomiak köve volt, különösen Kleopátra díszítette és fiatalította kinézetét a legszebb smaragdokkal, mivel azt hitte, Vénusz végtelen szépsége lakik bennük. A smaragd viselőjénél belső egyensúlyt és jobb kiegyensúlyozottságot eredményez. A smaragdról azt feljegyezték, hogy elárulja a hűtlen szerelmest, az ékszer színe hervadó levelek színére változik. a smaragd minden vándor védőköve, akár levegőben, vízen, földön utazik vele. Az örök élet jelképe, így sok ősi síremlékben találtak a halott ujján smaragd gyűrűt, a feltámadásban való hit bizonyítékaként.
A smaragd különösen a gyerekek és szüleik közötti kölcsönös kapcsolatot erősíti. A generációs különbségek ellenére több kölcsönös megértést hoz. A nyak környékén viselve erős békítő ereje van a barátság, partnerkapcsolat és a család terén.

Gyógyhatása:

A smaragd viselőjénél belső egyensúlyt és jobb kiegyensúlyozottságot eredményez. A bőr kinézetére nagyon erős fiatalító hatása van és viselőjét elégedettséghez és több életörömhöz segíti hozzá, széles látókört és művészi inspirációt biztosít. A jóság, szépség és igazság utáni törekvést testesíti meg. Erős hatással van a légutakra, a szemre és azok panaszaira (látásjavítás, gyulladások, fertőzések, szürke- és zöld hályog). Indiában mai a legnépszerűbb orvosság a migrén, és szembetegségek ellen. Mindennemű gyulladásra és fekélyekre is egyaránt alkalmazható, a gerincoszlop egészére is gyógyhatással van. Szabályozza a vese, máj, epe és a szívműködést is. Regeneráló hatású, agyműködés serkentő, hangulatjavító, fájdalomcsillapító, méregtelenítést elősegítő, immunrendszer erősítő hatású. Egyensúly és mozgásszervi panaszok, álmatlanság, reuma, nem kielégítő nyirokkeringés és vitaminfelvétel esetében is hasznos. Aktiválja az öngyógyulási erőket, fiatalít és regenerál. Szklerózis multiplexnél, parkinzon-kórnál, epilepsziánál, szívbetegségeknél, vesezavarnál, diabétesznél, gyomor- és bélproblémáknál, fertőzéseknél, reumánál, köszvénynél és fejfájásnál is alkalmazható. A gyermek betegségeknél és szempanaszoknál a smaragdnak kifejezetten jótékony hatása van. Krónikus hörghurut és vesemedence gyulladás gyógyítására régen smaragddal kezelt forralt bort ajánlottak. Legalább ötször melegítsünk fel egy kevés bort, és valahányszor hagyjuk benne a smaragdot addig, amíg teljesen kihűl! ezután nem túl forrón, de jó melegen fogyasztjuk. A smaragd jól alkalmazható nagyzási hóbortnál, rögeszméknél, paranoiánál, skizofréniánál és üldözési mániánál. Krómtartalmának köszönhetően méregtelenítő, májélénkítő, savtalanító hatása van.