Csakra: Korona csakra
Jegyek: Szűz
Kínai csillagjegyek: Kakas
Elem: föld
KRISTÁLYSZERKEZET: hexagonális
MOHS-KEMÉNYSÉG: 6-6,5
FAJSÚLYA: 2,76-2,8

Sajátosságai:

A sugilit a porózus kövek közé tartozik. Lelőhelye kimerült, így nehezen beszerezhető drágakő lett.

Alkalmazása:

Tegyük a megfelelő testrészre, de elsősorban a szív és a nyirokmirigyek fölé! Fejfájás esetén tartsuk a homlokunkon, a rossz közérzet enyhítéséhez pedig tegyük a harmadik szemre!

Gyógyhatása:

A sugilit manapság igen kedvelt kő. Hírnevét annak is köszönheti, hogy ab¬szorbeálja a mágneses mezőket és a radont, ezért nyers formában gyakran találkozhatunk vele a lakóterekben is. Hatással van a vérre, minden vérbetegség esetében alkalmazható, még a leukémia (vérrák) és a szeptikémia (vérmérgezés) kezelésére is. Csökkenti az epilepsziás rohamok gyakoriságát is. A sugilit hatással van az epére, oldja az epeköveket, de segít gyomor¬fekély vagy gyomorhurut (gastritis) esetében is. Emellett erősíti az immunrendszert megszünteti a nyirokkeringés megakadását, így segíti az ödémák (vizenyő) felszívódását. Malária, skizofrénia, paranoia esetében éppoly hatásos, mint a rosszindulatú sejtelváltozások, például máj-, here-, vagy csontvelőrák kialakulásában. Segít a hegesedési zavarok kiküszöbölésében (ilyenkor köz¬vetlenül a kezelendő területre kell helyezni vagy ragasztani).
Oldja az irracionális félel¬meket és a belső nyugtalanságot. Az agy teljesítményére gyakorolt hatásának köszönhetően javítja a koncentrációt, élénkíti a szervezet öngyógyító erejét, megnyitja a korona csakrát, és a tisztánlátás képességéhez vezet.’
Segíti az energiaáramlást, olyan XX’. századi tipikus betegsége¬ket gyógyít, mint a rák, szívinfarktus, segíti az immungyengeségben szenvedők gyógyulását, vagy pl. USA-ban az AIDS-betegek terá¬piájához használják. Segíti a nyirokrendszer működését, tisztítja a mirigyeket és a mellékpajzsmirigyet. Erősíti a belső szerveket, a beleket, a vesét, az epét, a májat, a szívet és az egész szervezet ke¬ringési rendszerét. A legjobb sejtmegújító, ezért elősegíti a gyor¬sabb hegképződést, energiája segít a DNS működészavarainál is. A napfonaton át jótékony a vegetatív idegrendszerre, ilyenkor há¬zasíthatjuk a citrinnel. A felső két csakrán át támogatja az agyat, az agysejteket; ajánlott agyrázkódásnál, eszmé¬letvesztésnél, agy érelmeszesedésnél, agyhártyagyulladásnál, dislexiánál, erősíti az érzékelést, hat a beszédközpontra. Súlyos be¬tegségeknél is segít: csontvelőgyulladásnál, bénulásnál, csonttöré-seknél. Nagyfokú fájdalomcsillapító hatása közismert. Ajánlott a káros szenvedélyek legyőzésére drog, alkohol, dohányzás; súlyos lelki panaszokra és a depressziónál, a félelmeknél. Egyedülállóan jó fájdalomcsillapító: a benne található mangán-dioxid elmulasztja a fejfájást és a rossz közérzetet.

Lelőhelyek:

Japán, Dél-Afrika, India

Tulajdonságai:

A milarit csoport összetett szilikátjait tartalmazza, kálium, nátrium, vas, litium, alumínium és titán összetételű. 1944-ben fedezte fel Dr. Kenichi Sugi Japánban, majd később Dél-Afrikában bukkantak rá kis mennyiségben. A sugilit a szeretet legjelentősebb kövei közé tartozik, elhozza az Univerzális szeretet energiáját a Földre. A spirituális szeretetet és bölcsességet jelképezi, a szeretet szabad áramlásához megnyitja es összehangolja a csakrákat. Elkísér az előző életekbe, hogy szembesítsen a problémák okaival. Ez a kő képes megadni a választ az élet minden nagy kérdésére, pl. miért is vagyok, itt honnan jöttem. Segít megérteni, hogy a tudat milyen hatással van a testre, és mi a szerepe a rendellenességben. Bátrabbak leszünk általa, megtanulunk figyelni önmagunkra és másokra. Segítségével megismerhetjük önmagunkat; kitartóvá tesz, megtanít a saját elveink szerint élni és függetlenné válni, viták esetén olyan megoldást keres, ami mindkét fél számára megfelelő, az egyezkedés művésze. Akik nem hisznek önmagukban, sokszor alá¬rendeltnek érzik magunkat, vagy túlzott érzékenységük miatt néha összeomlanak, forduljanak hozzá bizalommal. A szugilit megszünteti az üldözési mániánkat, a téveszméinket; visszanyerjük általa az önfegyelmünket, az elégedettségünket visszaadja az életkedvünket, védelmezi a kapcsolatainkat. Az egyik legjobb meditációs kő. A korona csakrán elősegíti a legmagasabb énünkkel való egyesülést, benső igazságunk felfedezését. Lila színe mély spirituális élményekbe sodor; vele a világ egységét fedezzük fel. A sugilit biztosítja azt a képességet, hogy a kellemetlen dolgokkal is szembenézzünk, enyhíti a sajnálatot, a bánatot és a félelmet; arra sarkall, hogy bocsássunk meg önmagunknak. Serkenti a pozitív gondolatokat, újrarendezi azokat az agystruktúrákat, amelyek az olyan tanulási nehézségek mögött húzódnak meg, mint a diszlexia. Eltávolítja a negatív energiát, szerető támogatást kölcsönöz, gyógyító energiát közvetít a test, a lélek és a szellem számára.
Óvja a lelket a sokktól, a traumától és a csalódástól, és enyhíti a spirituális feszültséget. Segít az érzékeny embereknek anélkül alkalmazkodni a földi rezgéshez hogy elkeserednének, vagy a saját rezgésük károsodna. Sugilit alkalmas, hogy fényt és szeretetet vigyünk a legsötétebb helyzetekbe is. Mivel elősegíti a megbocsátást és kizárja az ellenséges érzelmeket, hasznos a csoportokkal való foglalkozáshoz, mert megszünteti a közösségen belüli nehézségeket, és megkönnyíti a szeretetteljes kommunikációt. A sugilit jótékonyan hat a beilleszkedni nem tudókra, azokra az emberekre, akik a Földet nem érzik az otthonuknak, valamint azokra is. akik paranoiában vagy skizofréniában szenvednek.
A Vízöntő korszak hírnöke. A gondolkodó, modern emberek védőköve, akik a Föld megmentéséért küzdenek, akik felismerték civilizációnk önpusztító hatását, akik a szugilitben a világ összes rezgését látják’. Erejével felszabadít, mert a halál átalakulás, az élet árnyékos oldalának, elválaszthatatlan párjának nevezik.A tested öregedésekor a szellemed az újjászületésre készül, akár a hernyó, és tudja, pillangótestét hamarosan felöltheti, aztán szabadon szállhat a fellegek felé. Törd fel a gubót, lépj ki a tested börtönéből, találd meg a legfelsőbb éned, öltsd fel a szárnyaló, örökkön létező szellemtestedet.

Van fogalmad, hány életet kell még leélnünk, amíg egyáltalán eszünkbe jut, hogy az élet többet kell, hogy jelentsen az evésnél, a harcnál, vagy a falka hatalmánál? Ezret John, tízezret! És utána másik száz élet, amíg elkezdjük megtanulni, hogy létezik egy olyan dolog, mint tökéletesség, és megint másik száz, míg rájövünk, hogy életünknek az a célja, hogy megtaláljuk azt a tökéletességet, és ki is mutassuk!

RICHÁRD BACH / A SIRÁLY