A csakrák energiaközpontok. Anatómiailag ugyan kimutathatatlanok, ám a régi indiaiak mégis úgy gondolták, hogy az életerő ezeken keresztül lép be és vezetődik a testben. Helyüket a testben hagyományosan egyes idegkötegek és belső szervek helyéhez kötik.

 Gyökércsakra (Muladhara ) 

Helye: a végbélnyílás és a nemi szervek között. A mellékvesékhez kapcsolódik.

Kapcsolódó őselem: föld.

Jellemzői: otthont ad a pihenő ős-életerőnek, a feltekeredő kígyóként ábrázolt kundalinak. E kígyó célja, hogy innen indulva felemelkedjen, és a többi csakrán keresztül eljusson a megvilágosodást jelentő koronába.

Jellemzői: a földeléssel és testi önmagunkkal azonos értelmű.

 

Keresztcsonti csakra (Svadisthana) 

Helye: a köldök alatt. Az ivarmirigyekhez kapcsolódik. A mellékvesehormon (adrenalin) kibocsátás a támadó vagy menekülő izgalmi állapothoz társul. Ha nem szabályozzuk megfelelően, fokozza a belső feszültséget. 

Kapcsolódó őselem: víz. 

Jellemzői: alkotókészség, nemiség, tekintély, erő. Ha bizonytalanul vagy kevéssé hatékonynak érezzük magunkat, ezen a csakrán elmélkedjünk (képzeljünk el egy, az óramutató irányába forgó narancssárga lemezt).

 

Hasi idegfonat csakra (Manipura)

Helye: a mellcsont alatt, a gyomor mögött Az emésztőrendszerhez (hasnyálmirigy, máj, gyomor) kapcsolódik. 

Kapcsolódó őselem: tűz. 

Jellemzői: egyediség, lelki tudatosság; a gondolkodás és az érzelmek közti kapcsolatot jelenti. Itt dolgozzuk fel kellemetlen érzéseinket, amely folyamat emésztési zavarokhoz és gyomorgörcsökhöz vezet.

 

Szívcsakra (Anahata)

Helye: a mellkas közepén. Az immunrendszert ellenőrző csecsemőmirigyhez kapcsolódik. Kapcsolódó őselem: levegő. 

Jellemzői: a magasztosabb érzelmek fészke: gyengédség, részvét, feltétel nélküli szeretet, általános igazságosság. Energiái hatással vannak a szívre, a tüdőre, a mellkasra, a hátra és a hörgőkre.

 

Nyakcsakra (Visuddha)

Helye: a nyak alsó részén, a gégetőnél. Hagyományosan az anyagcsere gyorsaságát szabályozó pajzsmirigyhez kapcsolják. 

Kapcsolódó őselem: éter. 

Jellemzői: hagyományosan a gondolati, írásos, beszédbeli, táncos vagy művészi kapcsolatteremtést és önkifejezést jelképezi. A pajzsmirigyen kívül hat a torokra, fülre, orra, szájra és a nyakra is.

 

Harmadikszem-csakra (Ajna)

Helye: a homlokon, a szemöldökök fölött, középen. A vélemények megoszlanak, hogy az agyalapi vagy a tobozmirigyhez kapcsolódik (1. föntebb, a Koronánál). 

Kapcsolódó őselem: telepatikus energia.

Jellemzői: a léleklátás, a magasabb megérzések és a valódi bölcsesség, a hatodik érzék helye. Energiái az arcidegekre, a szemekre, a fejre és az agyra hatnak.

 

Koronacsakra, vagy Korona (Sahasrara)

Helye: a fejtetőre illeszkedik. Az agyalapi vagy a tobozmirigyhez kapcsolódik. Utóbbi mirigy felelős a belső óránkat szabályozó hormon (melatonin) termeléséért. 

Feladata: a szellem háza, René Descartes (1596-1650) úgy vélte, hogy itt a lélek helye, az a pont, ahol a test és a gondolat találkozik. 

Jellemzői: a magasabb én jelképe. A megvilágosodás, a gondolat, a test és a lélek tökéletessége kötődik hozzá. 

Lásd még: Tönkrement csakra

 

Hozzászólások