meditaciio

Az alábbiakban különböző meditációs gyakorlatok útmutatóit találod, de mielőtt bármelyikhez is hozzáfognál fontos megteremteni az ellazuláshoz a megfelelő körülményeket. Kezdetben nagyon sokat számít vibráló környezetünk lecsendesítése, meghitté varázslása, amely nagymértékben hozzásegít belsőnk lenyugtatásához. Későbbiekben, a többszöri sikeres meditációs gyakorlat során az előkészületekhez tarozó egy-egy mozgássor (gyertya meggyújtása, zene elindítása, stb.) is egyfajta feltétlen reflexként hozzásegít a meditatív állapot kiváltásához, hamarabb jutunk az ellazult állapothoz.

Rutinosabb meditálók már oly mértékben tudják uralni testüket, tudatukat, hogy az ellazult állapot eléréséhez nincs szükségük környezetük lecsendesítéséhez, képesek a zavaró tényezők kizárására.

Előkészület a meditációhoz

Lehetőleg kapcsolj ki minden zavaró tényezőt (telefon, tv, nyüzsgés, szoros öv, mesterséges fény, számítógép, előtte 2 óraval ne fogyasz ételt, szénsavas italt, alkoholt, kávét, stb.)

Meditálhatunk széken: egyenes gerinccel, talpad szorosan tapadjon a talajhoz.

Meditálhatunk lótusz, vagy törökülésben, de egyenes gerinc és fejtartással tegyük.

Meditálhatunk fekve: egyenletes sima fekhelyen, párna nélkül, háton fekve (az elalvás lehetősége nagyobb).

Gyújts gyertyát, füstölőt, válasz a meditációhoz egy kellemes zenét.

A koncentráció fejlesztése

Próbáld ki a következő gyakorlatot: Először alaposan mosd meg az arcodat és a szemeidet hideg vízzel, majd rajzolj egy fekete pontot egy fehér papírlapra, és tűzd fel a falra szemmagasságban. Helyezkedj el a ponttal szemben, attól körülbelül harminc centiméter távolságra, és koncentrálj rá. Pár perc koncentrált figyelem után próbáld meg azt érezni, hogy belégzéskor a lélegzeted valójában a pontból jön, és hogy a pont is lélegzik, és lélegzetét tőled kapja. Próbáld meg úgy érezni, hogy két személy van jelen: a fekete pont és te. A lélegzeted a pontból jön, ő pedig tőled kapja lélegzetét.

Ha erősen koncentrálsz, egy idő múlva azt fogod érezni, hogy beléptél a fekete pontba.

Koncentráció tárgyra

A gyakorlat előtt szintén helyezkedj el kényelmesen, gerinced legyen egyenes. A koncentráció tárgyául válassz ki egy nem túl bonyolult dolgot: egy tárgyat, egy virágot, egy geometriai formát, egy követ, vagy haladó szinten egy misztikus jelképet.

Maradj mozdulatlan. Tekinteteddel fogd át az egész tárgyat, mozdulatlanul figyelve törekedj arra, hogy az egészet és minden részletét egyszerre lásd.

Mint minden koncentrációs gyakorlatnak, ennek is előfeltétele saját reakcióink, asszociációink, érzelmeink átmeneti szüneteltetése. Tudatunkat csak a koncentrációs tárgy töltse ki, ne engedjük gondolatainkat elkalandozni.

Ez a gyakorlat egyszerűnek tűnik, de igazából sok gyakorlást kíván. Ha kitartóan gyakorolsz, idővel képes lehetsz arra is, hogy ha a koncent­ráció tárgyául választott tárgyat behunyt szemmel elképzeled, és ha meg­próbálod kinyújtott kézzel megérinteni, fizikailag érzékeled az érintést.

Koncentráció gondolatra

Képzelj el egy olyan eseményt, amit szeretnél, ha megtörténne veled. Próbáld meg ezt a gondolatot filmként levetíteni magadban, amint éppen megtörténik. Azután vetítsd szemmagasságban a falra. Ha ez túl nehéz, kezdetben végezheted behunyt szemmel, és amikor már jobban megy, nyisd ki a szemed. Nézd a „gondolat” filmet, és képzeld magad a képbe. Amint megérkeztél, élvezd egy kis ideig a játékát. Éld át érzelmileg, vegyél részt benne. Majd pillants ki a filmből önmagadra, ahogy fizikailag ülsz, és tudatosítsd: Én ott vagyok a filmben, csak a testem van itt.

Először megpróbálod figyelmedet egy bizonyos tárgyra irányítani, azután belépsz a tárgyba, és végül túllépsz rajta.

Vizualizáció

A teremtő vizualizáció olyan módszer, amelyben a saját képzeleted használod fel arra, hogy megalkosd azt, amit elszeretnél érni az életben. Tulajdonképpen az életed minden pillanatában használod az Univerzum alapvető Teremtő Energiáját, ami a képzeleted természetes ereje, akár tudatában vagy ennek, akár nem. A múltban sokan éltünk a teremtő képzeletünk erejével. Ma az életről elég mélyen gyökerező negatív gondolatok alakultak ki bennünk, s azt képzeljük, hogy a korlátok, a nehézségek és a problémák jutottak számunkra, amelyeket kisebb vagy nagyobb mértékig meg is teremtünk magunknak. A cél, hogy megtanuljuk használni képzeletünk természetes erejét, hogy megteremtsük azt , ami szívünk vágya, mert a teremtő vizualizáció használata kulcs a kezünkben ahhoz, hogy mi lehessünk az életünk kovácsai.

A célod bármi lehet, majd a fantáziád segítségével pontos képet alkotsz arról amit szeretnél, és pozitív megerősítésekkel látod el mindaddig amíg objektív valósággá nem válik. A vizualizáció a belső korlátainkat szünteti meg, és nem használható mások irányítására, befolyásolására.

A vizualizáció az elme belső képalkotó képességét használja, és nagymértékben összefügg spirituális képességeink kibontakozásával, így képesek például a művészek, a költők, a festők is a valóságot a tudatosság magasabb szintjein újraalkotva megmutatni nekünk.

A vizualizáció igen hatékony és rendkívül fontos módja a képzelőerő, a kreativitás, az önbizalom, az akaraterő, és általánosságban a pozitív jellemvonások fejlesztésének is. Mindenki képes vágyainak, céljainak elérése érdekében tudatát oly módon átprogramozni, hogy a tudatos ellazulás során pozitív gondolatokkal átitatja elméjét, amelyek onnan beépülnek a tudatalattijába. Amint e pozitív gondolatok „megérkeznek” a tudatalattiba, kiszorítják a velük ellentétes, negatív hiedelmeket. Ezzel megváltozik a tudat beépített belső programozása.

Hozzászólások